ProcesYdelserProjekterInspirationTeametJob

Native app eller web app - Hvad skal jeg vælge og hvad er forskellene?

2 typer af apps

Når det kommer til apps snakkes der ofte om enten "native" mobil apps eller "web" apps og du er helt sikkert stødt på begge dele når du har brugt din smartphone eller computer. Men hvad er lighederne og hvad adskiller dem fra hinanden? I dette indlæg vil vi udforske forskellene mellem native apps og web apps samt deres individuelle styrker og svagheder.

image

Hvad er en native app?

Man kan se native apps som et stykke software der er specifikt designet og udviklet til lige præcis din enhed. Den mest markante forskel mellem de to type er at native apps er udviklet til et bestemt operativsystem som eksempelvis Android eller iOS og kan udnytte enhedens hardware og softwarefunktioner fuldt ud. Native apps skal installeres på enheden for at fungere og bliver ofte hentet fra en app store hvor der også løbende skal hentes opdateringer til at holde appen up-to-date med de nyeste funktionaliteter og justeringer.

Hvad er en web app?

Web apps er tilgængelig via internettet og tilgås via en browser. Til forskel fra native apps så fungere en web app på tværs af de forskellige enheder og operativsystemer, så den kan bruges på computere, tablets og smartphones uanset om det er Android eller iOS. Da adgang til appen sker via internettet er download ikke nødvendigt for at komme i gang og da de bor i skyen, er de altid opdaterede med de nyeste funktioner og justeringer. Alt det kræver for at have en web app er en internetforbindelse.

De vigtigste forskelle mellem native- og web apps

  • Platform afhængighed: Native apps er platform specifikke, hvilket betyder, at de enten er bygget til Android eller iOS. Skal appen fungere til begge operativsystemer skal der udvikles en app til hver platform. Web apps er derimod uafhængige af platformen og fungere på tværs af forskellgie operativsystemer så længe der er en internetforbindelse. Det vil sige at én app kan bruges af eksempelvis både Android og iOS.
  • Ydeevne og adgang til hardware: Native apps tilbyder ofte en mere responsiv oplevelse og kan i højere grad gøre brug af enheders hardware. Web apps kan ved ustabile eller langsomme internetforbindelser virker lidt langsommere end native apps da internetforbindelsen påvirker web appens funktionalitet.
  • Installation og tilgængelighed: Hvor native apps installeres direkte på enheden, behøver web appen ikke at blive installeret og kan tilgås fra en hvilken som helst enhed så længe den har internetforbindelse og en webbrowser.
  • Opdateringer: Native apps skal holdes opdateret hvilket kræver at brugeren tager aktiv stilling til at installere opdateringerne. Web apps er altid opdaterede og da den nyeste version ligger i skyen og vil være den version man får adgang til når appen tilgås.
  • Udviklingsomkostninger: Udvikling af native apps er ofte væsentlig dyre da der kræves seperart udvikling til hver enkel platform som appen skal være tilgængelig på hvilket er både tidskrævende og dyrt. Web apps er derimod en “byg-en-gang” og “implementér-overalt” løsning, hvilket minimere udviklingsomkostningerne.

Overvejelser når man skal vælge mellem native- og web apps

I sidste ende er den vigtigste overvejelse, hvad brugerne af appen har brug for, og hvilke funktioner der er mest relevante. Her er nogle eksempler på overvejelser der forhåbenligt kan hjælpe med at træffe den rigtige beslutning.

  • Tilgængelighed: Skal appen være let tilgængelig på tværs af forskellige enheder og platforme, er en web app en rigtig god løsning
  • Brugeroplevelse: Er der behov for en meget interaktiv og skræddersyet brugeroplevelser, er en native app ofte løsningen
  • Tidsramme og budget: Hvis der er begrænset budget eller tid, kan en web app en effektiv, omkostningsreducerende mulighed der ofte er hurtigere at udvikle.

Made This ApS

Coworking Plus, Kochsgade 31D 1. 5000, Odense C

CVR: 38910914

/

Skal vi samarbejde?

we@madethis.dk

Har du lyst til at sige hej?

+45 71 96 97 71

Vil du følge med?

InstagramLinkedin