Ud over at være et buzzword så er IoT (Internet of Things) en teknologi der forbinder vores fysiske enheder og apparater til internettet og åbner op for et væld af muligheder. IoT har potentialet til at forbedre processer, reducere omkostninger, øge produktiviteten og skabe nye forretningsmuligheder i brancher inden for eksempelvis fremstilling, logistik, energi, sundhed & byggeri.
IoT kan ses som et netværk af fysiske enheder udstyret med forskellige sensorer og software der gør dem i stand til at indsamle og udveksle data med hinanden via internettet. Enhederne i et IoT netværk kan være alt fra almindelige husholdningsapparater som smarte termostater og intelligente pærer, til komplekse industrielle maskiner og selvkørende enheder. Sensorerne i enhederne indsamler data om deres omgivelser eller deres egen funktion og sender data til en cloud tjeneste eller lokale servere.
IoT fungerer ved hjælp af en række teknologier og protokoller, der muliggør kommunikationen mellem enheder og internettet. Det drejer sig blandt andet om Wi-fi, Bluetooth, LoRaWan m.fl, der giver enhederne mulighed for at sende og modtage data uden kablet forbindelse. Men for at udnytte det fulde potentiale af IoT er det ikke nok at have smarte IoT enheder. Til at understøtte IoT enheder er der brug for en softwareplatform til dataindsamling, analyse, visualisering, integration, sikkerhed og skalering. Softwareplatformen hjælper med at håndtere de store mængder data, der genereres af IoT-enhederne og gør det muligt at udtrække værdifuld indsigt og præsentere data på en visuel og letforståelig måde gennem dashboards eller som rapporter. Derudover spiller softwareplatformen også en vigtig rolle i integrationen af data, hvad end der skal forbindes data med eller fra andre systemer ved hjælp af API’er eller webhooks.
Implementering af IoT-løsninger er ikke uden udfordringer. Det kræver en kompleks infrastruktur af sensorer, enheder, netværk, platform og software applikationer, som skal integreres og arbejde sammen. Det stiller høje krav til sikkerhed, pålidelighed og skalerbarhed. Så hvordan kan man undgå de typiske faldgrupper og øge chancerne for at få succes med sine IoT-projekter?
Lav en grundig risikovurdering og sikkerhedsplan. Brug standardiserede protokoller, autentificering, overvågning og ha svarene klar til følgende spørgsmål. Hvad er potentielle trusler og sårbarheder i systemet? Hvordan vil du beskytte data, enheder og netværk mod uautoriseret adgang, manipulation eller angreb? Hvordan vil du håndtere eventuelle fejl og nedbrud?
En pålidelig og fleksibel softwareplatform til at understøtte IoT-enhederne. En god softwareplatform skal ofte kunne håndtere flere forskellige typer af enheder, data og netværk samt tilbyde funktioner som fjernsupportering, monitorering og automatisering, proaktiv vedligeholdelse, dataindsamling- og analyseredskaber til visualisering af data. Hvis du ikke selv ligger inden med den nødvendige know-how kan en ekstern leverandør eller samarbejdspartner med en god forståelse for teknologien og som har en klar vision og strategi for IoT, være en god inklusion for at sikre en langsigtet og bæredygtig løsning.
IoT kan bruges i mange brancher og herunder er en liste af nogle af de fordele man blandt andet kan se frem til ved IoT teknologien.
Coworking Plus, Kochsgade 31D 1. 5000, Odense C
CVR: 38910914
/
Skal vi samarbejde?
we@madethis.dkHar du lyst til at sige hej?
+45 71 96 97 71