Hvis svaret er JA, så er du højest sandsynligt ikke alene. Men inden vi dykker ned i de fleksible systemer, starter vi med en historie, og en tid hvor udvikling af software applikationer var anderledes.
Tidligere blev software i høj grad bygget som komplette løsninger hvor IT-systemer fungerede samlet, og var stærkt fordi alle elementer var koblet tæt sammen i det der kaldes en monolit-arkitektur. Ligesom et hus bygget af papmache, så er det en solid løsning hvor alt er viklet sammen. Problemerne opstår så snart der skal foretages ændringer da det ikke lige er sådan at lave ændringer, fordi hele papmache-huset hænger sammen. Fjernes eller ændres én del påvirkes resten af systemet.
For at imødekomme behovet for at kunne ændre, tilføje og opdatere dele løbende opstod en anden tilgang til system- og softwareudvikling hvor arkitekturen gik fra fra en samlet monolit, der kunne det meste, til mindre tjenester der fungere uafhængigt af hinanden med egne processer og kommunikere indbyrdes gennem eksempelvis et API. En sådan struktur kaldes for Microservices og kan sammenlignes med et hus bygget af lego. De enkelte tjenester i en microservice arkitektur er små, klart definerede og uafhængige som giver en høj grad af fleksibilitet. Så for at vende tilbage til legohuset, er det med en microservice arkitektur muligt at fjerne legoklodser uden at huset bryder sammen eller bliver ustabilt. Legoklodserne i huset kan altså udskiftes med nye klodser hvor klodserne repræsentere ny eller opdateret funktionalitet så kundernes behov bliver mødt.
Med fleksibilitet menes der, at enkelte dele kan tilføjes, fjernes og opdateres uafhængigt af resten af systemet, og på den måde bliver systemer og software både mindre ressourcekrævende at vedligeholde, og bedre til at imødekomme nye funktionalitetskrav. Spørgsmålet omkring vedligeholdelse er måske ikke det mest sexede, men det spiller en central rolle i forhold til værdien der kan leveres. Som udvikler vil du ønske, at det du udvikler er det bedste af det bedste og fremtidssikret, så kunden ikke kun er glad i dag, men også i morgen. Desværre er der bare ikke noget der hedder fremtidssikret fordi teknologiudviklingen går så rivende stærkt. Det tætteste vi kan komme på at skabe noget, der er fremtidssikret, er ved at skabe en arkitektur der tillader os at videreudvikle og vedligeholde systemer og software på en så enkel og ressourceeffektiv måde, så de tilpasses fremtidige behov løbende.
Coworking Plus, Kochsgade 31D 1. 5000, Odense C
CVR: 38910914
/
Skal vi samarbejde?
we@madethis.dkHar du lyst til at sige hej?
+45 71 96 97 71